گیمیفیکیشن و انواع آن
- صفحه اصلی
- گیمیفیکیشن و انواع آن
اصطلاح گیمیفیکیشن برای نخستین در حدود دو دهه پیش مطرح شد و پس از آن در حدود سال 2010 به تدریج توسعه یافت. در حقیقت گیمیفیکیشن یا بازی وارسازی در حوزه های مختلف با استفاده از عناصر بازی برای جذب مشتریان به کارگرفته شده و منجر به افزایش تعامل و ارتباط آنها با سازمان میگردد. این اصطلاح از حدود 2008 در رسانه های دیجیتال گسترش پیدا کرد و به تدریج با انتشار مقالات و کتابهای مختلف گسترش یافت و جای خود را در حوزه های مختلف از جمله عرصه مدیریت تجربه مشتری بازکرد. از تاثیرگذارترین نویسندگان جهان در حوزه گیمیفیمکیشن در سالهای اخیر می توان گیب زیکرمن، یوکای چو و کوین باخ را نام برد که به دلیل سابقه اجرائی در زمینه طراحی بازی و گمیفیکیشن و همچنین تالیف مقالات و کتابهای متعدد نقش ویژه ای در گسترش گیمیفیکیشن در عرصه های مختلف داشتند.
گیمیفیکیشن از علاقه ذاتی انسان به بازی و چالش های ذهنی بهره می گیرد تا تجربیات تکراری روزمره را به فعالیتهای دلپذیر تبدیل کند. این روش به طور معمول با استفاده از اجزا و ساختارهای مرتبط با پدیده ” بازی ” در فعالیتهایی به کار می رود که ارتباط با بازی کردن ندارند و به این ترتیب موجب افزایش انگیزه و همکاری میان شرکت کنندگان می شود.
گیمفیکیشن کاربرد گسترده ای در کسب و کارها دارد و از حوزه فروش و بازاریابی تا آموزش کارکنان و ارتباط مشتری با سازمان را می توان با استفاده از تکنیک و بسترهای بازی سازی شده مختلف بهبود بخشید و تقویت کرد.
مزایای گیمیفیکیشن
کاربرد گیمفیکیشن در کسب و کارها نتایج ملموسی را ارائه می دهد که می توان آنها را با ابزارهای تحلیلی در سازمان کاملا سنجید. از جمله مزایای بی شمار گیمفیکیشن در کسب و کارها می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- افزایش مشارکت در رسانه های اجتماعی
- جذب مشتریان جدید با مسابقات ، هدایا و پاداش
- آموزش کارکنان و مشتریان با استفاده از روش های گیمیفیکیشن
- تبلیغات موثر محصول یا خدمات جدید با استفاده از تکنیک های گیمیفیکیشن
- حفظ مشتریان با ارائه پاداش و امتیازات ویژه
- افزایش نرخ تعامل کاربران
- افزایش اعتماد و وفاداری به برندهای تجاری
- آسان کردن فرآیند جمع آوری داده های مشتریان و کاربران
- مفرح ساختن کار، بهبود عملکرد و افزایش نرخ مشارکت کارکنان
- آسان کردن تغییرات مدیریتی در سازمان
انواع گیمیفیکیشن
پیشتر در مقاله گیمیفیکیشن چیست ، به طور خلاصه به بررسی انواع گیمیفیکشین در کار و تجارت پرداختیم. به طور کلی انواع گیمیفیکیشن بر اساس نوع استفاده در حوزه های تجارت ، آموزش و به کارگیری افراد در فرایندهای مختلف دسته بندی می شود اما عمدتا به دو صورت در کسب و کارها مورد استفاده قرار می گیرد :
1. بازی سازی داخل سازمان و مشتریان داخلی :
این رویکرد سعی در جذاب کردن فرایندهای سخت داخل سازمان دارد و به آموزش و فرهنگ سازی در سازمان ها کمک می کند.
2. بازی سازی در خارج سازمان و مشتریان بیرونی :
این رویکرد در مسیر سفر مشتری در سطح های مختلف از جمله روند آشنایی با سازمان، خرید محصولات و خدمات، طرز استفاده و … می پردازد که از طریق استراتژی های مختلف گیمیفیکیشن جذاب تر و ساده تر می شوند.
اصول کاربرد گیمیفیکیشن
از آنجا که گیمیفیکیشن می تواند برای توسعه سازمان و کسب و کارها مزایای بسیاری داشته باشد، رعایت اصول کاربرد آن نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. برخی از مهمترین اصول کاربرد گیمیفیکیشن برای ایجاد یک تجربه جذاب به شرح زیر است :
1. بازی را ساده طراحی کنید :
برای اینکه بتوانید فرایند بازی خود را به یک تجربه مثبت و رضایت بخش برای مشتریان تبدیل کنید تا حد ممکن بازی خود را ساده طراحی کنید. به یاد داشته باشید بازی همواره باید با سرگرمی مرتبط باشد و پیچیده کردن طراحی گیمیفیکیشن این فرصت را از مخاطب شما سلب خواهد کرد.
2. جامعه هدف خود را شناسائی کنید :
در یک ورژن گیمیفای شده از یک فرایند در ارتباط با مشتری ، مخاطبان هدف شما همیشه باید در اولویت باشند. بنابراین باید جامعه هدف خود را شناساسئی کنید و بدانید بازی برای چه کسانی طراحی شده است. برای مثال اگر هدف شما از اجرای گیمیفیکیشن جذب فالوئر بیشتر در شبکه های اجتماعی است باید استراتژی های موثر را به کار ببرید و یا اگر هدف شما معرفی خدمات پشتیبانی جدید برای مشتریان قدیمی است لازم است کاربران مورد نظر را به درستی انتخاب کنید.
3. پاداش بدهید :
در نظر داشته باشید بازی هایی که به طور مداوم و فوری به کاربران خود پاداش می دهند ، عملکرد ویژه ای در حفظ توجه و افزایش جذابیت محتوای بازی دارند. پاداش ها می توانند به صورت امتیازبندی، درجات یا مدل و همچنین سطح یا لول در سیستم گیمیفیکشن معرفی شوند که هر یک به نوعی نشان دهنده پیشرفت کاربر در سامانه است . به این ترتیب دستیابی به هر مرحله به مفهوم رسیدن به امتیازات جدیدی است که دسترسی به منابع یا مهارت ها را برای کاربران یا کارکنان آسان تر می کند و انگیزه بیشتری برای ادامه مسیر به مشتری می بخشد.
4. جذابیت بازی را حفظ کنید :
قاعدتا وقتی یک کار به صورت روتین یکنواخت و تکراری اجرا می شود جذابیت های اولیه خود را از دست داده و خسته کننده می شود. برای آنکه بازی خود را جذاب نگه دارید به نکات زیر توجه داشته باشید :
- بازی خود را طولانی و بلند مدت طراحی نکنید.
- در مراحل بازی تغییراتی انجام دهید.
- امتیازات ، پاداش ها و اهداف را تغییر دهید.
- با امکان مشارکت در طراحی و ایده دادن به بازیکنان ، بازی خود را انعطاف پذیر کنید.
- نتایج را بصورت رسانه ای اعلام کنید.
5. تبلیغات موثر داشته باشید :
به یاد داشته باشید تبلیغات همواره کلید موفقیت در هرگونه تلاش تجاری و بازاریابی است. برای آنکه محتوای گیمفیای شده خود را به بتواند به مخاطبان بیشتری برسانید باید در تبلیغات آن نیز تلاش کنید.
ارزیابی نتایج گیمفیکیشن
ارزیابی دقیق نتایج گیمیفیکیشن فرآیندی پیچیده است. گیمیفیکیشن یک تجربه مثبت و رضایت بخش برای مشتریان ایجاد می کند که می تواند منجر به افزایش درآمد شود. براساس بررسی های به عمل آمده در این حوزه ، ثابت شده است که مشتری با بهترین تجربه ارتباط می تواند در مقایسه با کسانی که ضعیف ترین تجربه را داشتند تا 140٪ بیشتر هزینه کند. بنابراین می توان گفت گیمیفیکیشن با ایجاد انگیزه و احساسات مثبت در مشتری ، آنها را به انجام فعالیتهایی ترغیب می کند که در غیر این صورت احتمالا انجام نمی دادند. این بیشتر به کاهش هزینه های حفظ مشتری، تصویر مثبت برند، حمایت از مشتری و وفاداری مشتری کمک می کند. به طور کلی برخی شاخص ها از جمله NPS ، CLV، CSAT، CES ،ARPU و ENPS با بررسی مواردی از قبیل میزان معرفی مشتریان ، میزان وفاداری مشتریان، میزان رضایت مشتریان یا کارکنان، میانگین درآمد به ازای هر مشتری و … اثر بخشی نتایج سیستم گیمیفیکیشن خود را ارزیابی نمایید.
سخن پایانی
گیمیفیکیشن به مفهوم استفاده از المان های بازی و سرگرمی در جهت ایجاد ارتباط و تعامل بیشتر مشتریان با سازمان است و عمدتا برای ایجاد حس کنجکاوی و رقابت برای رسیدن به اهدافی از جمله افزایش فروش ، بازاریابی و یا ایجاد رقابت هدفمند و بهبود عملکرد کارکنان یک سازمان است. مفاهیم بازی سازی یا گیمفیکیشن در فرایندهای دنیای واقعی از جمله حوزه های آموزش و پرورش، استخدام ، یادگیری و توسعه ، فروش و بازاریابی و توسعه کسب و کارها گنجانده شده اند. امروزه رشد سریع گیمیفیکیشن نقش ویژه ای در بهبود عملکرد سازمانها دارد.
گیمیفیکیشن از جدیدترین موضوعات کسب و کار است که می تواند با ایجاد احساسات خوب و تجربه های سرگرم کننده چه در درون و چه بیرون سازمان به نتایج و تاثیرات مثبتی منجر شود. نقش ما این است که با برنامه ریزی مناسب و طراحی استراتژی گیمیفیکیشن کسب و کار شما را ارتقا دهیم و با ارائه مشاوره تخصصی در این زمینه تجربه بی نظیری از بازی سازی برای برند شما رقم بزنیم.