بیش از 10 سال به شرکت ها کمک می کنیم تا به اهداف مالی و تجاری خود برسند. مکس بیز یک آژانس مشاوره ارزش محور است.

گالری

اطلاعات تماس

051-12345678

ایران، خراسان رضوی

لطفا بزن آهنگ بعدی !

برای بسیاری از ما به وفور پیش آمده که از شنیدن آهنگ تکراری در عذاب باشیم ! بعضی وقت ها برخی آهنگ ها را چند بار در روز می شنویم ، تجربه عدم ارتباط با آهنگ مذکور آنرا بسیار بدتر می کند ! قطعا سامانه تلفن گویا IVR بد مانند همین مثال اذان گوی بد صدای سازمان خواهند بود …

بهبود تجربه مشتری با طراحی سامانه تلفن گویا IVR اثر بخش

- معرفی

سیستم‌های پاسخ صوتی تعاملی یا سامانه تلفن گویا IVR برای چندین دهه سنگ بنای عملیات مرکز تماس بوده‌اند و خدمات خودکار مشتریان را از طریق پیام‌های از پیش ضبط ‌شده و ورودی‌های صوتی یا صفحه کلید ارائه می‌دهند. با گذشت زمان، سیستم‌های تلفن گویا از رابط‌های ساده منو محور به سیستم‌های پیچیده و مجهز به هوش مصنوعی که قادر به درک زبان طبیعی هستند، تکامل یافته‌اند. یک سیستم تلفن گویا با طراحی خوب می تواند رضایت و تجربه مشتری را با ارائه خدمات کارآمد، موثر و شخصی به میزان قابل توجهی افزایش دهد. این مقاله تاریخچه سیستم های تلفن گویا، الزامات طراحی برای یک تلفن گویا موثر، بایدها و نبایدهای طراحی تلفن گویا، و رویکردهای جدید برای استفاده از این فناوری را بررسی می کند.

- تاریخچه سامانه تلفن گویا IVR

تاریخچه سیستم های سامانه تلفن گویا IVR به دهه 1970 برمی گردد، زمانی که اولین سیستم های ابتدایی برای انجام وظایف اولیه خودکار توسعه یافتند. سامانه تلفن گویا IVR اولیه از نظر عملکرد محدود بودند و به شدت به ورودی های لمسی   (DTMF) متکی بودند. این سیستم ها در درجه اول برای هدایت تماس ها به بخش مربوطه یا ارائه اطلاعات ساده مانند موجودی بانک یا برنامه پرواز استفاده می شدند.

در دهه‌های 1980 و 1990، فناوری تلفن گویا با توسعه قابلیت‌های پیچیده‌تر تشخیص گفتار پیشرفت کرد. این سیستم ها امکان تعاملات پیچیده تری را فراهم کردند و شروع به استفاده در صنایع مختلف از جمله مخابرات، بانکداری و مراقبت های بهداشتی کردند. معرفی یکپارچه‌سازی تلفن کامپیوتری (CTI) قابلیت‌های تلفن گویا را با اجازه دادن به این سیستم‌ها برای تعامل با پایگاه‌های داده و سایر سیستم‌های پشتیبان افزایش داد.

ظهور اینترنت و پیشرفت های هوش مصنوعی (AI) در دهه های 2000 و 2010 سیستم های تلفن گویا را متحول کرد. سیستم‌های تلفن گویا مدرن در حال حاضر پردازش زبان طبیعی (NLP) که البته  از نظر من هنوز تجربه موفق در فارسی ندارند، یادگیری ماشینی و محاسبات ابری را برای ارائه تعاملات بسیار شخصی‌شده و آگاه از زمینه ترکیب می‌کنند. این پیشرفت ها تلفن گویا را از یک ابزار اصلی مسیریابی تماس به یک پلتفرم خدمات مشتری قدرتمند تبدیل کرده است.

- الزامات طراحی برای یک سامانه تلفن گویا IVR خوب

طراحی یک سامانه تلفن گویا IVR موثر که رضایت و تجربه مشتری را افزایش می دهد، شامل چندین ملاحظات کلیدی است. این موارد شامل سهولت استفاده، کارایی، شخصی سازی و دسترسی است. در زیر الزامات طراحی ضروری برای یک سیستم IVR خوب را بر اساس تجربه و تحقیق و یادگیری از دوستان جمع آوری کرده ام :

1. رابط کاربر پسند :

یک رابط کاربر پسند (که البته کلا در ایران با این موضوع مشکل اساسی داریم !) برای یک سامانه تلفن گویا IVR بسیار مهم است. سیستم باید دارای یک ساختار منوی واضح و مختصر باشد که به راحتی قابل پیمایش باشد. دستورالعمل ها باید ساده باشند و گزینه ها باید به طور منطقی سازماندهی شوند. این امر سردرگمی و ناامیدی را به حداقل می رساند و به مشتریان اجازه می دهد تا به سرعت اطلاعات یا کمک مورد نیاز خود را پیدا کنند. بنابراین یک رابطه کاربرپسند ترکیبی از زمان موثر ، بیان موثر ، کیفیت ضبط خوب و ترتیب معانی مناسب است.

2. مسیریابی تماس کارآمد :

هدف اصلی یک سامانه تلفن گویا IVR هدایت تماس ها به طور موثر به بخش یا نماینده مناسب است. این امر مستلزم یک جریان تماس خوب طراحی شده است که تعداد مراحلی را که مشتری باید برای رسیدن به نتیجه دلخواه خود بردارد به حداقل می رساند. تکنیک های پیشرفته مسیریابی تماس، مانند مسیریابی مبتنی بر مهارت و توزیع هوشمند تماس، می توانند کارایی را بیشتر کنند.

3. شخصی سازی :

شخصی سازی یک جنبه حیاتی از سیستم های تلفن گویا مدرن است. با ادغام با پایگاه‌های اطلاعاتی مشتری و سیستم‌های CRM، یک سامانه تلفن گویا IVR می‌تواند بر اساس تاریخچه و ترجیحات مشتری، تعاملات مناسبی را ارائه دهد. به عنوان مثال، شناخت مشتری بازگشته و ارائه گزینه هایی بر اساس تعاملات گذشته آنها می تواند تجربه مشتری را تا حد زیادی افزایش دهد.

4. پردازش زبان طبیعی :

ترکیب NLP به مشتریان این امکان را می دهد تا با استفاده از زبان طبیعی به جای پیمایش در ساختارهای سفت و سخت منو، با سیستم تلفن گویا ارتباط برقرار کنند. NLP این تعامل را شهودی تر می کند و بار شناختی مشتری را کاهش می دهد. همچنین سیستم را قادر می سازد تا طیف وسیع تری از پرس و جوها و دستورات را بفهمد و به آنها پاسخ دهد.

5. پیام های صوتی واضح و حرفه ای :

اعلان های صوتی باید واضح، حرفه ای و شبیه انسان باشند. لحن و سرعت اعلان ها باید با دقت انتخاب شود تا سطح مناسبی از طرز گویش رسمی وگرمای کلامی را منتقل کند. همچنین مهم است که از زبان و اصطلاحات بیش از حد پیچیده که ممکن است مشتریان را گیج کند اجتناب کنید.

6. یکپارچه سازی چند کاناله :

یک سامانه تلفن گویا IVR مدرن باید با سایر کانال های ارتباطی مانند پیامک، ایمیل و چت وب ادغام شود. این امکان انتقال یکپارچه بین کانال‌ها را فراهم می‌کند و گزینه‌های متعددی را برای مشتریان برای حل سؤالاتشان فراهم می‌کند. به عنوان مثال، یک مشتری می تواند درخواست پاسخ به تماس یا دریافت اطلاعات پیگیری از طریق پیامک کند.

7. قابلیت دسترسی :

در طراحی سامانه تلفن گویا IVR، قابلیت دسترسی یک نکته بسیار مهم است. این سیستم باید برای افراد دارای ناتوانی های مختلف مانند اختلالات شنوایی یا بینایی قابل استفاده باشد. این می تواند شامل ارائه گزینه هایی برای صحبت مستقیم با یک نماینده یا ارائه قابلیت های تبدیل متن به گفتار و گفتار به متن باشد.

8. مکانیسم بازخورد :

گنجاندن مکانیزم بازخورد در سامانه تلفن گویا IVR به مشتریان اجازه می دهد تا تجربه خود را ارزیابی کنند و پیشنهاداتی برای بهبود ارائه دهند. این بازخورد برای اصلاح و بهبود مستمر سیستم تلفن گویا بسیار ارزشمند است. شاخص های امتیاز دهی به اپراتور و سیستم ارتباط حتی امکان چند مرحله ای شدن یا اتصال به امتیازات باشگاه مشتریان را نیز دارند.

- بایدهای طراحی سامانه تلفن گویا IVR

– آن را ساده نگه دارید:

یک ساختار منوی ساده و شهودی طراحی کنید. تعداد گزینه ها را در هر سطح محدود کنید تا مشتری بتواند با سرعت بیشتری تصمیم گیری کند.  گزینه های متنوع تصمیم را طولانی و زمان حضور در منو را افزایش می دهد.

– کارهای مشترک را اولویت بندی کنید:

برای کاهش زمان پیمایش، گزینه های پرکاربرد را در ابتدای منو قرار دهید. معمولا فروش یا پشتیبانی گزینه های پر کاربرد هستند اما بر اساس دلایل تماس و آمار ها این طراحی را انجام دهید.

– از زبان واضح و مختصر استفاده کنید:

اطمینان حاصل کنید که پیام های صوتی شما به راحتی قابل درک و عاری از ابهام هستند. خیلی ادبی و خیلی تخصصی بودن باعث عدم جذابیت است.

– یک مسیر فرار پیشنهاد کنید:

همیشه گزینه ای برای صحبت با یک اپراتور  زنده ارائه دهید و این گزینه را به راحتی در دسترس قرار دهید. برخی فقط تماس می گیرند که حرف بزنند (خود من دقیقا اینگونه ام ) این سیستم برای همه نیست مطمئن باشید.

– تست و بهینه سازی کنید:

به طور مداوم سامانه تلفن گویا IVR را با کاربران واقعی آزمایش کنید و بازخورد جمع آوری کنید تا پیشرفت کنید. طراحی شاخص اثر بخشی منو و کیفیت آن میتواند کمک کننده باشد. به طور منظم معیارهای کلیدی عملکرد، مانند نرخ ترک تماس و میانگین زمان رسیدگی را بررسی کنید تا زمینه‌های بهبود را شناسایی کنید.

– گزینه های شخصی شده را ارائه دهید:

از داده‌های مشتری برای ارائه گزینه‌های منوی شخصی‌شده و ساده‌سازی تعامل استفاده کنید. اطلاعات پروفایل مشتری می تواند شما را در جهت بهبود شخصی سازی هدایت کند.

- نبایدهای طراحی سامانه تلفن گویا IVR

– از منوهای طولانی استفاده نکنید:

از ایجاد ساختارهای طولانی و پیچیده منو که برای مشتریان دشوار است، اجتناب کنید. دقت داشته باشید زمان مکث هر ایستگاه در منو نباید بیش از 10 تا 15 ثانیه باشد.

– از اصطلاحات فنی بیش از حد استفاده نکنید:

زبان را ساده نگه دارید و از استفاده از اصطلاحات خاص صنعت که ممکن است برای همه مشتریان قابل درک نباشد اجتناب کنید.

– مشتریان را به اقدامات غیر ضروری مجبور نکنید:

جریان تماس را طوری طراحی کنید که تعداد مراحل لازم برای رسیدن به نتیجه را به حداقل برسانید. قطعا گرفتن اطلاع زیادی و غیر ضروری از مشتری خسته کننده و زننده است. تا جای ممکن از پروفایلینگ خوب در پشت سیستم استفاده کنید تا از مشتری کمترین زمان را بگیرید.

– دسترسی را نادیده نگیرید:

اطمینان حاصل کنید که سامانه تلفن گویا IVR برای همه مشتریان از جمله افراد دارای معلولیت قابل دسترسی است. برای مثال برای نا بیناها یا کسانی که امکان تایپ ندارند کلید ها صوتی ساده ببینید .

– به روز رسانی های منظم را نباید نادیده بگیرید:

سامانه تلفن گویا را به طور مرتب به روز کنید تا ویژگی های جدید را در خود جای دهد و مشکلات شناسایی شده را برطرف کند.

– تصور نکنید که یک روش برای همه مناسب است:

توجه داشته باشید که بخش‌های مختلف مشتریان ممکن است نیازها و ترجیحات متفاوتی داشته باشند و سیستم تلفن گویا را بر این اساس تنظیم کنید.

– امنیت را نادیده نگیرید:

اطمینان حاصل کنید که سامانه تلفن گویا IVR با استانداردهای امنیتی مربوطه مطابقت دارد و از داده های مشتری محافظت می کند. از رابط های سایر پرووایدرها در مسیر های دادن اطلاعات برای احراز هویت استفاده کنید. مثلا در ارائه پسورد از کد اس ام اس یا سامانه شاهکار … استفاده کنید.

- رویکردهای جدید در استفاده از سامانه تلفن گویا IVR :

حوزه تلفن گویا با رویکردها و فناوری های جدیدی که برای افزایش رضایت و تجربه مشتری در حال توسعه است، به طور مداوم در حال پیشرفت است. برخی از آخرین روندها و نوآوری های تلفن گویا عبارتند از:

1. هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی :

هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی انواع سامانه تلفن گویا IVR را با فعال کردن تعاملات هوشمندتر و تطبیقی ​​تغییر می دهند. این فناوری‌ها می‌توانند رفتار و ترجیحات مشتری را برای ارائه خدمات شخصی‌شده‌تر و کارآمدتر تحلیل کنند. سیستم های تلفن گویای مبتنی بر هوش مصنوعی همچنین می توانند از تعاملات گذشته درس بگیرند تا عملکرد خود را در طول زمان بهبود بخشند.

2. بیومتریک صدا:

فناوری بیومتریک صوتی می تواند مشتریان را بر اساس الگوهای صوتی منحصر به فرد آنها احراز هویت کند، امنیت را افزایش داده و فرآیند تأیید را ساده تر کند. این می تواند نیاز مشتریان به به خاطر سپردن و وارد کردن رمزهای عبور یا شماره های شناسایی شخصی (PIN) را کاهش دهد. (هنوز در زبان فارسی کار نشده اما با خبرم که  پروژه ای در دانشگاه شریف برای این موضوع استارت خوبی داشت).

3. ادغام Omni-Channel :

انواع سامانه تلفن گویا IVR مدرن به طور فزاینده ای با سایر کانال های ارتباطی ادغام می شوند تا تجربه یکپارچه مشتری را ارائه دهند. ادغام Omni-channel  به مشتریان اجازه می دهد بدون از دست دادن زمینه، بین کانال ها جابجا شوند و راحتی و رضایت را افزایش دهند.

4. تلفن گویا پیشگیرانه :

سیستم‌های IVR فعال، تماس با مشتریان را بر اساس محرک‌های خاص، مانند فعالیت حساب یا قرار ملاقات‌های آتی، آغاز می‌کنند. این رویکرد فعالانه می‌تواند با پرداختن به مسائل قبل از تشدید، تعامل و رضایت مشتری را افزایش دهد. حتی اطلاعاتی در خصوص اتفاقات اخیر و اختلال ها ارائه دهد و یا اطلاع رسانی سلف سرویس به هر مشتری انجام دهد.

5. تلفن گویا متنی :

سیستم‌های IVR متنی از داده‌های تعاملات قبلی و اطلاعات فعلی  استفاده می‌کنند تا تعامل را با وضعیت فعلی مشتری تنظیم کنند. این می تواند شامل اطلاعاتی مانند موقعیت مکانی مشتری، خریدهای اخیر یا پرس و جوهای گذشته باشد که تجربه شخصی و مرتبط تری را ممکن می سازد.

6. هوش هیجانی :

انواع سامانه تلفن گویا IVR با قابلیت تشخیص و پاسخگویی به وضعیت عاطفی مشتری در حال توسعه هستند. با تجزیه و تحلیل عواملی مانند لحن صدا و انتخاب کلمه، این سیستم ها می توانند پاسخ های خود را برای برآورده کردن بهتر نیازهای مشتری و بهبود رضایت تنظیم کنند.

7. تلفن گویا ویژوال :

سیستم‌های ویژوال IVR یک رابط گرافیکی برای مشتریان فراهم می‌کنند تا بتوانند با آن تعامل داشته باشند، چه از طریق یک برنامه تلفن همراه یا یک مرورگر وب. این می تواند تجربه کاربر را با ارائه روشی بصری تر و کارآمدتر برای پیمایش در سیستم تلفن گویا بهبود بخشد.

نتیجه

یک سامانه تلفن گویا IVR با طراحی خوب برای بهبود رضایت مشتری و تجربه در مراکز تماس ضروری است. سازمان ها با رعایت الزامات کلیدی طراحی، مانند سادگی، کارایی، شخصی سازی و دسترسی و اجتناب از مشکلات رایج، می توانند سیستم های تلفن گویا را ایجاد کنند که به طور موثر نیازهای مشتریان خود را برآورده کند. ادغام فناوری‌های جدید، مانند هوش مصنوعی، بیومتریک صوتی، و قابلیت‌های همه‌کاناله، پتانسیل سیستم‌های تلفن گویا را برای ارائه خدمات برتر به مشتریان افزایش می‌دهد. همانطور که فناوری IVR به تکامل خود ادامه می دهد، ابزاری حیاتی برای مراکز تماسی باقی خواهد ماند که به دنبال بهبود تعامل و رضایت مشتری هستند.